Συνήθη οδοντιατρικά προβλήματα

ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

picture Τι είναι

Η Περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή του τμήματος του ούλου ,που λέγεται καλύπτρα, το οποίο καλύπτει ένα ημιέγκλειστο δόντι ,συνήθως φρονιμίτη της κάτω γνάθου. Καθώς το ημιέγκλειστο δόντι δε μπορεί να ανατείλει εξολοκλήρου στη στοματική κοιλότητα ,καλύπτεται μερικώς από ούλο(καλύπτρα).

Που οφείλεται

Μεταξύ καλύπτρας και δοντιού σχηματίζεται παθολογικός χώρος(θύλακος), όπου παγιδεύονται τροφές και μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή στο βλεννογόνο της καλύπτρας (περιστεφανίτιδα).


Κλινική εικόνα

  • οίδημα της καλύπτρας η οποία πολλές φορές τραυματίζεται επώδυνα με το κλείσιμο του στόματος από το δόντι ανταγωνιστή της αντίθετης γνάθου.
  • Εκροή πύου και αίματος από το θύλακο
  • σε οξεία φάση της φλεγμονής εμφανίζεται επιχώρια λεμφαδενίτιδα(στον υπογνάθιο αδένα),πόνος στο αυτί, κακουχία, πυρετός, τριγμός (αδυναμία διάνοιξης του στόματος) και απόστημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία της περιστεφανίτιδας ,σε πρώτο στάδιο, αφορά την υποχώρηση της φλεγμονής με κατάλληλη τοπική επέμβαση στο ιατρείο, ενώ συχνά χορηγείται αντιβιοτική αγωγή ιδιαίτερα σε οξεία φάση της φλεγμονής. Σε δεύτερο στάδιο, και αφού έχει υποχωρήσει η φλεγμονή, γίνεται η εξαγωγή του δοντιού.